ATSO İLETİŞİM MERKEZİ
Pzts-Cuma : 8:30-12:00 / 13:00-17:30
314 37 37
ATSO
Site İçi Arama
facebook
twitter

BEVEX İçecek İhtisas Fuarı başladı

2 Şubat 2012 Perşembe

Antalya Fuarcılık A.Ş.(ANFAŞ) tarafından düzenlenen Türkiye’nin tek içecek ihtisas fuarı BEVEX, Antalya Expo Center’da açıldı. Açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güray Parlak, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin ve çok sayıda davetli katıldı.


BEVEX İçecek İhtisas Fuarı başladı

Törende bir konuşma yapan ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak, geçmiş yıllarda FoodProduct fuarının içinde yer alan ANFAŞ BEVEX İçecek İhtisas Fuarı bundan sonra tek başına ihtisas fuarı olarak yoluna devam etmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

BEVEX İçecek İhtisas Fuarı’nın önümüzdeki yıllarda kendisini uluslararası arenada kabul ettiren bir fuar olmaya aday olduğunu vurgulayan Parlak, “Kentimizin, ünü Türkiye sınırlarını aşmış, marka niteliğindeki fuarlara ev sahipliği yapması, son derece önemli ve anlamlıdır. Fuarlar, bir şehrin markalaşmasında, tanıtılmasında ve aynı zamanda kentin ticari hayatının zenginleşmesinde büyük faydası olan organizasyonlardır” dedi.

Globalleşen ve hızlı değişimlere sahne olan rekabetçi ekonomik sistem içerisinde işletmelerin gelişen teknolojiyi, üretim ve pazarlama yöntemlerini yakından izlemelerinin, varlıklarını sürdürebilmeleri için artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Parlak şunları söyledi;

“Türk Gıda ve İçecek Sanayimiz, 35 binin üzerinde işletmesi ve 350 binleri aşan çalışan sayısı ile önemli bir ekonomik değeri temsil ediyor. Sektörün uzun yıllardır dış ticarette sürekli fazla veren bir yapıda olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, ülkemiz konumu itibarı ile yüksek bir ihracat potansiyeline sahipken Dünya toplam gıda ticaretindeki payımız yalnızca %1’ler düzeyindedir.

Denetim konusunda devlete büyük iş düşüyor

Gıda ve içecek sanayimizin rekabetçi yapısını etkileyen faktörler arasında küresel gelişmeler önemli yer tutmakla birlikte, asıl etken kendi iç dinamiklerimizdir. Yiyecek-içecek sektöründe, kayıt dışı üretimin engellemesi, piyasa mekanizmalarının tam olarak çalışmasının sağlaması, modern tarım, gıda ve içecek üretiminin bütüncül bakış açısı ile belirlenmiş politikalara bağlı olarak yapılması gerekmektedir. Özellikle denetim konusunda devlet kurumlarımıza büyük iş düşmektedir. Sahte içki üretiminin insan hayatına nasıl kastettiğini ve ülkemiz turizmine olumsuz etkilerini geçen sene hep birlikte gördük.

Dünya turizm pazarındaki gelişme ve değişimlerle birlikte, Türkiye’de de turizm sektörü son 20 yılda büyük bir hızla büyüyerek, uluslararası alanda rekabet gücü en yüksek sektörlerden biri haline gelmiştir. Bu dönemde sektörden elde edilen gelir ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış, cari açığa merhem olmuştur. Sektör, yapısı gereği işsizliğin azaltılmasında çok önemli bir rol oynamıştır.

ATSO MESEM Projesi

Ülkemizde turizm sektörünün sergilediği yukarı yönlü büyüme trendi, yaratılan istihdama da yansımaktadır. Sektör, sergilediği hızlı büyüme ile birlikte nitelikli işgücünün istihdamı konusunda çeşitli sorunlarla yüz yüze kalmaktadır. Odamızda, geçtiğimiz hafta yaptığımız ankete göre Meclis Üyelerimizin %81’i “kalifiye eleman bulmakta zorluk çektiklerini belirtmişlerdir. Bu noktada, iş piyasasının talep ettiği nitelikte işgücüne ulaşmasını sağlayacak bir sınav sistemi ve buna bağlı bir belgelendirme sistemi büyük önem kazanmaktadır.

Biz ATSO olarak bu noktada elimizi taşın altına koyduk ve bünyemizde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verecek, yetkilendirilmiş akredite bir merkez kuruyoruz. Kısaca MESEM adını verdiğimiz bu merkezde, turizm sektörü çalışanlarının yaklaşık %60’ ını tek başına oluşturan yiyecek ve içecek sektöründe öncelikle Akdeniz Bölgesi’nde daha sonra tüm Türkiye’de etkin, sürdürülebilir bir ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sistemi kuracağız.

Böylece iş arayanlar işverene sahip oldukları mesleki bilgiyi uluslararası geçerliliği olan bir belge ile gösterebilecekler, işverenler ise aradıkları kalitedeki iş gücüne ulaşma imkânlarına sahip olacaklardır. Doğru kişilerin doğru işlerde istihdam edilmesi ile birlikte işverenler, çalışanlarını eğitmek için ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalmayacaklar, işyerinin verimi ve en temel sermayesi insan olan hizmet sektörümüzün rekabet gücü artacaktır.”

Alkollü ve alkolsüz Türk içecek firmalarının yanı sıra Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Belçika'dan üreticilerin de katıldığı aldığı fuarda 103 firma stant açtı. 4 Şubat’a kadar devam edecek fuarın 30 bin sektör temsilcisi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Fuar etkinlikleri kapsamında 4. Türkiye Barmenler Yarışması da gerçekleştirilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliğiDış Ekonomik İlişkiler KuruluTürk Patent EnstitüsüKadın Girişimciler KuruluGenç Girişimciler KuruluBatı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme VakfıAntalya AB Bilgi BürosuEnterprise Europe Network
Her hakkı saklıdır.© 2012 Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Gizlilik & Güvenlik | Telif Hakları
  • EXPO 2016 ANTALYA
  • Beceri 10
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
  • Antalya Çiçek Festivali
Bilgimap Haritacılık ve Mühendislik Ltd. Şti.