Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Antalya’nın coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi ve geleneksel ürünlerin tanıtılması çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.

Odamızın çalışmaları sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilk olarak Antalya piyazı, ardından kabak tatlısı ve geleneksel serpme böreğimiz tescil edilmiştir. Son olarak Antalya gastronomisinin en önemli zenginliklerinden olan Turunç Kabuğu ve Bergamot Kabuğu reçellerinin coğrafi tescil işareti almasıyla, Odamız adına tescil edilen ürün sayısı beşe yükselmiştir.

Coğrafi işaret tescili hem yöresel ürünlerin korunması, toplumda farkındalık oluşması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hem de ekonomik olarak daha da değerli bir ürün haline gelmesi bakımından yüksek bir öneme sahiptir. Odamız bu önemin farkında olarak Antalya’mıza özgü diğer geleneksel ürünlere de tescil alınabilmesi için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.


Antalya Piyazı   

Antalya usulü piyaz yaklaşık yüz yıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz yapım tekniği ile uğrayan yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir.

Antalya Piyazı tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir. Antalya usulü piyazın ayırt edici özelliği tarator sosu kullanılmasından, üretim şeklinden, taratorun yapılışından ve kullanılan küçük taneli fasulyesinden ileri gelmektedir. Antalya hakkında yazılmış eserlerde eskiden kullanılan Çandır Fasulyesinin (Phaseolus vulgaris) yemeğe özellik kattığı belirtilmektedir. Günümüzde ise, Çandır Fasulyesi üretiminin çok kısıtlı olması nedeniyle, Çandır Fasulyesi özelliklerini taşıyan, küçük taneli, mat, damarlı Sıra tipi kuru fasulye kullanılmaktadır. Böylelikle kuru fasulye pişme sırasında dağılmamaktadır. Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır.


Antalya Kabak Tatlısı

Antalya Kabak Tatlısı Antalya ili ile özdeşleşmiş, yöre adı ile bilinirlik kazanmış ve yöreye özgü sunumu olan bir tatlıdır.

Antalya Kabak Tatlısı; soyulmuş bal kabağı dilimlerinin toz şekerde bekletilip ocakta pişirildikten sonra üzerinin kuzinede ya da fırında kızartılması suretiyle üretilir. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülür ve üzerine ceviz içi serpilerek tüketime hazır hale getirilir.

Geçmişi eskiye dayanan ve Antalya iline özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektiren Antalya Kabak Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.


Antalya Serpme Böreği

Antalya Serpme Böreği Antalya ile özdeşlemiş, yörede düğünlerde, mevlit ve cenazelerde sunulan özel bir börektir. Eskiden fıtır börek olarak adlandırılan bu böreğin çıkış noktasının ramazan aylarında fitre çıkarıp dağıtma geleneği olduğu ve bölge kültüründe sadaka niyetiyle ikram olarak sunulan bir yiyecek olduğu bilinir.

Antalya Serpme Böreğinin hamuru; un, tuz ve sudan oluşur. Hamur, oklava ve merdane kullanılmadan tamamıyla el işçiliğiyle kâğıt inceliğinde açılır.

Antalya Serpme Böreğinin iç harcı, kıyma veya peynir olmak üzere iki çeşittir. Ancak günümüzde talebe bağlı olarak farklı iç malzemelerle üretildiği de görülmektedir. Bu şekilde üretilen börekler de Antalya Serpme Böreği olarak satılır.

Geçmişi eskiye dayanan ve üretimi ustalık becerisi gerektiren Antalya Serpme Böreğinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.       


Antalya Turunç Kabuğu Reçeli    

Antalya Turunç Kabuğu Reçelinin üretiminde; Antalya ilinde üretilen, hasat dönemi kasım-nisan ayları arası olan, yüksek pH ve kirece toleranslı, meyve kabuğu turuncu koyu renkli ve pürüzlü, meyve ağırlığı ortalama 140- 170 g olan yerli turunç çeşidi kullanılır.

Antalya Turunç Kabuğu Reçelinin suda çözünür kuru madde miktarı 67-69 Brikstir. Turunç meyvesine özgü tipik acılık hissedilir. Turunç kabukları pamuk iplere dizilerek rulo şekli verilir.
Antalya’da yüzyıldan fazla geçmişe sahip olan ve yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çeken Antalya Turunç Kabuğu Reçelinin üretimi, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.      


Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli

Bergamotların sarı renkte olan flavedo kısımları rendelenir. Kabuklar, meyvenin büyüklüğüne göre 6-8 parçaya dilimlenerek meyve etinden ayrılır. Dilimlenen kabukların iç tarafındaki beyaz kısım (albedo), hafifçe bıçakla sıyrıldıktan sonra kabuklar, rulo haline getirilerek pamuk ipe dizilir.

İpe dizilen kabuklar acılığını gidermek üzere su içinde kaynatılır. Kaynatma işleminin süresi, kabukların üzerlerine bastırıldığında dağılmayacak şekilde ayarlanır. Daha sonra bergamot kabuğu dizileri, soğuk suyla yıkanarak soğutulur ve günde 3-4 kez suyu değiştirmek suretiyle, acılığı gidene kadar 3 ila 4 gün (meyvenin olgunluk durumuna göre) oda sıcaklığında suda bekletilip suları süzülür.

Bir kazanda su ve şeker kaynatılır. Şurup kaynamaya başlayınca bergamot kabuğu dizileri eklenir. Ara sıra karıştırarak kaynatma işlemine devam edilir. Reçelin kıvamı refraktometre ile ölçülür ve suda çözünür kuru madde miktarı 60 Briks olduğunda limon tuzu (sitrik asit ) veya limon suyu ilave edilip kaynatmaya devam edilir. Suda çözünür kuru madde miktarı 67-69 Briks olunca kaynatma işlemine son verilerek bergamot kabuğu dizilerinin ipleri kesilir ve kavanozlara sıcak dolum yapılır. Kavanozların kapakları kapatılıp ters çevrilir. Kavanozlar soğuduktan sonra kapaklar yukarıya gelecek şekilde depoya, oradan da satışa sunulur. Reçeller güneş ışığından korunarak serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir. Kavanoz açılmadığı sürece raf ömrü 2 yıldır.  


Hizmetlerimiz
Türkiye Odalar ve Borsalar BirliğiTürk Patent EnstitüsüKadın Girişimciler KuruluGenç Girişimciler KuruluBatı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme VakfıAntalya AB Bilgi BürosuEnterprise Europe Network
Her hakkı saklıdır.© 2021 Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Gizlilik & Güvenlik | Telif Hakları
  • Antalya Kültür Sanat
  • Antalya the Destination
  • İlan
TS 10002