Antalya

antalya yatay

Antalya, Helenistik dönemde Bergama Kralı II. Attalos (M.Ö. 159-138) tarafından kurulmuştur. Kent, kurucusunun adından dolayı "Attaleia" olarak anılmıştır. Zaman içinde Atalia, Adalya isimlerini de almıştır. İlin şimdiki adı ise aslında antik çağdaki adının biraz değişmiş şeklidir ve Cumhuriyet döneminde verilmiştir.

Tarih öncesi dönemde kurulan Antalya, yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı’nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye’de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katılmıştır.

Bu yüzden, zengin bir kültür ve tarih mirasına sahiptir. Aynı zamanda şehrin her tarafında cennetten bir köşe gibi görünen birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

antalya-ili-haritasi

Güneyinde Akdeniz ve kuzeyinde denize paralel uzanan Toroslar ile çevrili olup, doğusunda İçel, Konya ve Karaman, kuzeyinde Isparta ve Burdur ve batısında Muğla illeri ile komşudur. Antalya'nın yüzölçümü 20.177 km² olup, Türkiye yüzölçümünün  % 2,5’ine karşılık gelmektedir. 


Antalya’nın sahil şeridinin uzunluğu ise 640 km’dir. Bu kıyı uzunluğu ile Akdeniz Bölgesi kıyı uzunluğunun %40’ını oluşturmaktadır.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre Antalya, 2022 sonu itibarıyla 2.688.004 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehridir. İlde yıllık nüfus artış oranı %2.60’dir. 

Antalya'da 2022 yılı ikamet eden yabancı nüfus sayısı ise 172.487 civarındadır.

19 ilçesi (Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik) ve 914 mahallesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçesi ise 2022 yılı itibarıyla 608.675 kişiyle Kepez ilçesidir. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ilçe ise km2 başına 5.107 kişi ile Muratpaşa'dır.

Antalya, coğrafi özellikleri ve iklim koşullarından dolayı, turizm ve tarım sektörlerinin ön plana çıktığı ve her iki sektörde de ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan kentlerin başında yer almaktadır. Antalya, 1980’lerin küçük bir tarım ve ticaret şehri iken bugün dünya çapında bir turizm ili kimliğine bürünmüştür. Ülkemizde "turizmin başkenti" olarak nitelendirilmektedir.

Gelinen noktada Antalya, ülke turizminin ve tarımsal üretimin merkezi olmuş,  çevreci duyarlılığa sahip sanayisi, dinamik inşaat ve ticaret sektörü ile Türkiye ekonomisinin göz bebeği destinasyonlarından birisi haline gelmiştir. 

Kaynaklar: TUİK, Antalya Valiliği, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü

                                                                                                                                                                                             

“Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Item 1 of 12